Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
zic zac Waldii Waldii (5940 niezalogowanych)
17 Postów

(Marcin Zwierzchowski)
Wiking
Toś się kolego popisał... w 2009 roku pracowałem w Norwegi około 5ciu miesięcy - to była moja pierwsza praca tutaj Pokaż swoją listę jak taki kozak jesteś - a nie, czekaj! Zapomniałem! Ty nie płacisz podatków bo to dobre dla cieniasów co lubią się wywyższać
Co do lektur to po pierwsze - najwyraźniej mojego posta też nie zrozumiałeś. Po drugie - sugerowałeś, że folwark jest o stygmatyzacji społecznej, a także o tym, że są ludzie którzy uważają się za lepszych - o ile rzeczywiście można to znaleźć w tekście, o tyle ta książka nie jest o tym i w żadnej mierze Orwell nie poruszał tego problemu. Po trzecie wreszcie co do literatury to zapewne mam trochę większe o niej pojęcie niż ty z racji 5 lat studiowania filologii polskiej na której to miałem okazję przeczytać zapewne więcej książek niż Ty na oczy widziałeś.
Nie wywyższam się tylko dyskutuję i próbuję uzmysłowić Tobie i innym, że praca nielegalna nie jest niczym dobrym. Ot co. A jak czujesz się gorszy, że pracujesz na czarno to Twoja sprawa - moim zdaniem to dobrze, bo może to zachęci Cię do zmiany poglądów. Praca na czarno szkodzi Tobie ale także nam wszystkim i niszczy cały system, przez co może tak się stać pewnego dnia, że znów trzeba będzie emigrować.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Krzysztof .
(blitz)
Wiking
"Praca na czarno szkodzi Tobie ale także nam wszystkim i niszczy cały system, przez co może tak się stać pewnego dnia, że znów trzeba będzie emigrować."

Ten system sam sie niszczy przez swoja polityke socjalna. Z jednej strony wysokie podatki, skomplikowane prawo podatkowe, spora liczba niepotrzebnych urzednikow. Z drugiej strony panstwo zamiast inwestowac w swoj kraj (dziurawe drogi, myto pobierane jak w sredniowieczu za przejazd) to inwestuje w jakies greckie obligacje albo inne tego typu podobne pomysly.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
297 Postów

(Pies gończy)
Stały Bywalec
a w Najjaśniejszej Pomrocznej nie płaci się myta? A co do inwestowania w obligacje to to państwo ma już odłożone na koncie dla przyszłych pokoleń pod 3 biliony Nok ..... Skomplikowane podatki? a gdzie są łatwiejsze, po za tym które państwo pozwala obywatelom odpisywać odsetki od pożyczek?

Czy w Polsce nie ma dużej kadry urzędniczej?

aha jakbyś chciał sprawdzić dane dotyczące oljefondet to odsyłam tutaj:
www.oljefondet.no/#/forside
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Krzysztof .
(blitz)
Wiking
#Pies gończy Polska to akurat nie jest dobrym przykladem jak powinno wygladac sprawnie zarzadzane panstwo.

Co do tych 3 bilionow to sa one zainwestowane za granica. Wystarczy ze przyjdzie nowy wielki kryzys gospodarczy lub wojna i Norwegia juz nigdy nie zobaczy tych pieniedzy (przykladem moze byc inwestowanie w greckie obligacje). Przyszlym pokoleniom zostana dziurawe drogi i rozsypujace sie szpitale
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
297 Postów

(Pies gończy)
Stały Bywalec
Błyskawico mylisz się te pieniążki leżą w NB przy Raadhusgaten......A po za tym pokaż mi idealne państwo?????
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...marcin

zapomniales czy nie chcesz pamietac?

praca na czarno istnieje glownie dzieki uczciwym norwegom,ktorzy korzystaja z uslug pracy na czarno (okradajac tym samym swoja ukochana ojczyzne)

ale oczywiscie wygodniej jest stwierdzic,ze to wszystko wina obcych...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(szynkar)
Wiking
zjebany marcinku ze tak sie wyraze kiedy napisalem ze tu pracuje na czarno albo to popieram?

"Ten system sam sie niszczy przez swoja polityke socjalna. Z jednej strony wysokie podatki, skomplikowane prawo podatkowe, spora liczba niepotrzebnych urzednikow. Z drugiej strony panstwo zamiast inwestowac w swoj kraj (dziurawe drogi, myto pobierane jak w sredniowieczu za przejazd) to inwestuje w jakies greckie obligacje albo inne tego typu podobne pomysly.'' wlasnie brawo
tepe norasy placa kase na kazdy kraj polsce tez daja kase co chwile komus pomagaja a w oslo drogi sa takei jak w pl. dziory i koleiny wszedzie, zasilki do brudasow itd sami sobie sraja do gniazda
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(szynkar)
Wiking
ale brzydal ten lepek studiowal 5 lat i taki kierunek ze dal mu prace w pl jako nauczyciel pl wiec musial wyjechac za granice
PS. ja 7 lat 2 kierunki elektroniki i poczatki informatyki bo wtedy to byly naprawde poczatki.
jakby norasy nie placili na czarno nokomu to nikt by nie pracowal proste
80% pan sprzata na czarno nawet u ludzi zasiadajacych w rzadzie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Mirek Hol
(miho)
Wiking
"zasilki do brudasow itd sami sobie sraja do gniazda"
Sam sobie swiadectwo wystawiasz kim jestes. Jezeli istnieje jakis administrator na tym forum to powinien Cie zbanowac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów
Początkujący
Administratorzy zginęli śmiercią naturalną...

Mnie to uruchamia jak ktoś nawija ciągle o pieniądzach, zwłaszcza swoich. "Ile to ja mam kasy na miesiąc" WTF? Nikt nie uznaje zasady "Po pracy nie rozmawiamy o pracy?"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok